Акценти
Начало / Култура / Детска градина „Иглика” номинирана за годишните награди „Прокултура”

Детска градина „Иглика” номинирана за годишните награди „Прокултура”

ЦДГ "Иглика"
Снимка: архив ИнфоПлевен

Целодневна детска градина „Иглика” в Плевен е сред номинираните за годишните награди „Прокултура”, които се учредяват за първи път от Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/ и Граждански институт.

Награди ще бъдат връчени в седем категории –  „Държавен културен институт”, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Община“, „Образователна организация“, „Гражданска организация“ и категория „Медии“.

Плевенската детска градина е номинирана в категория „Образователна организация”.

ЦДГ „Иглика” вече 12-та поредна година работи за образованието и възпитанието на децата в любов към българското народно творчество. В продължение на тези години над 1 000 деца са участвали в инициативи и дейности на детската градина, свързани с народното творчество. Всяка година децата овладяват знания от народния бит и култура на различни културно-фолклорни области в България, запознават се с различни жанрове и видове народно творчество. А наученото показват по време на празници, изложби и конкурси в детската градина. По повод Празника на Плевен – 15 май и Деня на славянската писменост и култура – 24 май, участват с изпълнения в общоградските тържества. Тази година възпитаници на детската градина са удостоени със „Златна лира“, златни медали, грамоти и награди от националните конкурси „Орфеево изворче“ – Стара Загора и „Орфеева дарба“ – София.

Победителите в различните категории ще бъдат обявени утре, 12 август, на специална церемония по време на Втората национална конференция „Достъпът на младите хора до култура”, която ще се проведе в София.

В журито, което оценява номинациите, също има плевенско участие. Това е младата актриса Марта Александрова, която се занимава с танцов театър и е председател на Младежко бюро за социални услуги и граждански инициативи – Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...