Начало / Култура / Изложба на плакати, афиши и покани от миналия век показаха в Регионалната библиотека

Изложба на плакати, афиши и покани от миналия век показаха в Регионалната библиотека

 афиши библиотека

Днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ беше открита изложбата „Културният живот на Плевен през 60-те и 90-те години на ХХ век в афиши“. Тя бе открита по случай Празника на Плевен, а в нея са включени плакати, афиши и покани, отразяващи културния живот на града през изминалия век. Изложбата бе официално открита от директора на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Аня Михова. Тя сподели, че библиотеките в България, които пазят културни афиши, са наистина малко.

афиши библиотека
Изложбата представя плакати и покани от културни събития, които са се случили в Плевен в този период от 60-те до 90-те години на миналия век. „През него градът ни е има интензивен културен живот, както се вижда от информацията, предоставена от афишите, плакатите и поканите. Имало е културни институции, които са били предимно държавни. Това са театърът, филхармонията, операта, историческия музей, библиотеката, художествената галерия“, обясни Аня Михова при откриването на изложбата. Тя не подмина и множеството събития, които са се провеждали от самодейните състави, читалищата и Младежкият дом, отразени също в афишите от този период.

афиши библиотека
Изложбата е дело на библиографите от отдел „Справочна библиография“, а афишите за първи път се излагат в такава експозиция. За по-автентичната визия, в библиотеката бе разположена колона, наподобяваща тези от края на миналия век, върху които се лепяха афишите за предстоящите събития.

афиши библиотека

Аня Михова

афиши библиотека

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...