Начало / Общество / Звената „Български документи за самоличност” ще работят на 26 и 27 януари

Звената „Български документи за самоличност” ще работят на 26 и 27 януари

Във връзка с провеждането на 27 януари 2013 год. на националния референдум, звената „Български документи за самоличност” към ОД МВР Плевен ще работят с увеличено натоварване в седмицата преди провеждането му и на пълен работен ден на 26 януари и 27 януари.

В седмицата преди провеждането на референдума е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи /лична карта или лични /зелени/ паспорти/, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност са упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват.

При невъзможност са бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 януари 2013 година, ще бъдат издавани необходимите удостоверения.

За издаването на удостоверения гражданите лично трябва да подадат искане в периода от 21 януари до 17.00 часа на 27 януари 2013 год. в ОД на МВР Плевен и Районните управления в града. Удостоверенията се издаван след цифрово заснемане на лицето на заявителя и снемане на неговия подпис при подаване на заявлението по постоянен адрес за нова лична карта. Такъв вид документ може да се издава независимо от обявения постоянен и настоящ адрес след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Удостоверения за обявен постоянен или настоящ адрес се издават от общинската администрация. От Министерство на вътрешните работи напомнят, че удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за деня на референдума.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...