Акценти
Начало / Икономика / Нова кравеферма по евро стандарт отвори врати в община Левски

Нова кравеферма по евро стандарт отвори врати в община Левски

Модерна кравеферма откри земеделският производител Георги Минчев в село Аспарухово, община Левски. Това стана по проект по Програмата за развитие на селските райони, Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, който е одобрен и подписан на 29 декември 2010 год., но стана факт едва през тази, уточни Любка Христова, пи ар на местната администрация.

В кравефермата Георги Минчев отглежда 120 крави. Стопанинът е кандидатствал за инвестиция в размер на 650 000 лева за строителство и ремонт на сгради, закупуване на нови машини, оборудване и съоръжения, развитие на биологично производство и агроекология. При прилагането на тази мярка е трябвало да изпълни и изискванията по прилагане на  Нитратната Директивата за опазване на водите и почвата от замърсяване. Така мъжът е изградил лагуна за съхранение на оборски тор, който се ползва за екологично торене и за био газ. Работници влизат в сградата на фермата само за да доят животните – това става два пъти дневно в специализирана зала. Сред най-модерната техника са и вградени гребла, които почистват оборския тор според въведената програма и го вкарват директно в лагуната за съхранение. За животните са направени легла, поилки, а освен залата за доене има и такава, в която кравите се разхождат свободно. След въвеждане в експлоатация на новите условия, Георги Минчев отчита и ръст в млекодобива.

Освен, че е изключително модерна и отговаря на стандартите на Европейския съюз, кравефермата осигурява и работа на 7 души от село Аспарухово.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...