Акценти
Начало / Здравеопазване / Замразяването на яйцеклетки е новата крачка в репродуктивната медицина

Замразяването на яйцеклетки е новата крачка в репродуктивната медицина

Най-новата тенденция в репродуктивната медицина е възможността жените да замразяват свои млади яйцеклетки, което позволява да се отложи раждането и в по-късна възраст. Това съобщи пред журналисти в Плевен проф. Каролин Кулам от Университетската клиника в Чикаго, която е консултант на Клиничния институт по репродуктивна медицина в Плевен.

„Понеже не можем да променим икономическото състояние на страните и да накараме младите  хора първо да имат деца, а после да правят кариера, разработването през последните години на техниката за замразяване на яйцеклетки е много важна стъпка”, изтъкна проф. Кулам.

Новата техника позволява на съвременната жена, която все по-късно се решава да има деца, да съхрани яйцеклетки и след 10 или 20 години да си ги вземе, за да бъдат оплодени, върнати в нея и тя да роди дете от собствените си млади яйцеклетки.

Тази тенденция в репродуктивната медицина намира все по-широка популярност в САЩ.

Процедурата е особено важна за жени, които имат карцином на яйчника и им предстои операция или химиотерапия. Те имат шанс да съхранят репродуктивните си функции, замразявайки здрави яйцеклетки, от които да родят дете след преминатото лечение.

Проф. Кулам уточни, че цената на тази процедура не е по-скъпа от една стандартна ин витро процедура. Допълнително се заплаща само съхранението на яйцеклетките.

Засега тази нова техника се прилага само в САЩ. Най-успешният център за замразяване на яйцеклетки в Атланта вече има постигнати много добри резултати. Специалистите там са успели само от една размразена яйцеклетка да постигнат 55% успеваемост, а при използване на повече от една са регистрирали 65% успеваемост.

Медицински център „Клининичен институт по репродуктивна медицина” в Плевен ще се опита да изпрати свои специалисти на обучение в центъра в Атланта, стана ясно при срещата с проф. Кулам.

В Плевен проф. Каролин Кулам консултира пациенти на Ин витро центъра, а ден преди това тя участва в 13-я международен симпозиум по имунология на репродукцията, който се проведе във Варна.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...