Акценти
Начало / Култура / Жените, чието име значи чистота, днес празнуват имен ден

Жените, чието име значи чистота, днес празнуват имен ден

На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. Света великомъченица Екатерина от Александрия е дъщеря на бивш цар Конста. Майка и я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Когато била на 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я при първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Тя била обезобразена и отново хвърлена в тъмница. Екатерина страдала и търпяла глад и през 305 г. била посечена с меч. Тялото и било отнесено от Ангел Божи на планина Синай.

Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особена тържественост. Много църкви и манастири носят името и.

На 24 ноември имен ден празнуват: Екатерина, Катерина, Катя, Тинка. Екатерина или Катерина е женско име от гръцки произход и означава „чистота“. Името се среща в почти всички европейски страни и страните от Латинска Америка.

Прочетете също:

Алея в Скобелевия парк ще носи името на Андрей Романов

В памет на един от най-успешните кметове на Плевен – Андрей Романов алеята в Скобелевия ...