Акценти
Начало / Култура / Експерти са констатирали силна запрашеност и течове по платното в Панорамата

Експерти са констатирали силна запрашеност и течове по платното в Панорамата

Експертен екип от Асоциацията на реставраторите в България е направил оценка на състоянието на художественото платно в Панорама „Плевенска епопея 1877”. Решението за инспекцията е на кмета Георг Спартански във връзка с предстоящото честване на 140 години от Плевенската епопея  и информацията, че преди ремонта на Панорамата през 2016г. е имало течове върху художественото платно. Това съобщи днес началникът на отдел „Култура” – Стефка Григорова. По думите й най-засегнат е участъкът, изобразяващ редутът Кованлък и генерал Скобелев върху белия кон.

Екип от трима реставратори от Асоциацията, воден от председателя й д-р Иван Ванев, в продължение на повече от 6 часа са направили оглед на художественото платно. Двама от тях, с фотоапарати са заснели сантиметър по сантиметър засегнатите участъци от платното. Експертите са открили на няколко места черни точки върху платното.Оказало се, че това са следи от екстременти на прилепи, които са пребивавали в панорамната зала.

Установено е още, че платното е силно запрашено. Експертите не са получили точен отговор откога то не е почиствано основно. Друга причина за запрашеността е мокетът, който покрива пода в панорамната зала.

Много сериозен проблем, констатиран от експертите, е липсата на индикатори за влажността на въздуха в панорамната зала, а два от климатиците не работят от доста време. Реставраторите са поискали да им бъде предоставено заданието от ремонта на Панорамата през 2013 г., тъй като до него е имало автоматично отчитане на влажността на въздуха, както и автоматично задействане на подаването на топъл или студен въздух към залата.

Очаква се второ посещение на експертите преди изготвянето на окончателната им оценка за състоянието на художественото платно. Мнението им след първия оглед е, че няма фатални увреждания, които да не са поправими, каза Стефка Григорова. Една от причините за това е, че за създаването на художественото платно са използвани много качествени холандски бои, които са устояли на външното въздействие. След като окончателно се произнесат експертите, е възможно Панорамата да бъде затворена за известно време, докато платното бъде почистено и реставрирано.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...