Начало / Политика / От АБВ – Плевен в защита на читалището в Белене

От АБВ – Плевен в защита на читалището в Белене

От АБВ ще изпратят писмо до кмета на Белене – Милен Дулев, в което ще настояват да не се посяга на местното читалище и да се спазват разпоредбите на Закона за народните читалища. Поводът е намерението на общинската администрация в Белене да иска читалището да плаща наем за общинския имот, който ползва. „Това е в нарушение на чл. 4 от Закона за народните читалища, който гласи, че общините са длъжни да предоставят помещения на читалищата за безвъзмездно ползване. Второ, това е  единственото читалище в града, то е единственото културно средище там и не бива да се посяга на него”, категоричен е Румен Петков. Според него, ако се посегне на читалището в града, ще се създаде убеждението, че Белене няма бъдеще.

От АБВ се надяват, че кметът Дулев ще прояви разум, защото не бива да се допуска посягане на читалищата, които са съхранили българщината и без тях българския дух е немислим.

От АБВ се обявяват категорично и против закриването на училища, подчерта областният председател на АБВ – Цветан Антов. Има не един пример как закриването на детската градина и на училището водят до обезлюдяване на селищата, посочи Антов, но допълни, че е спешно необходима оптимизация на  стратегията за развитие на образованието в община Плевен. От АБВ ще настояват кметът на Плевен да инициира среща с представители на бизнеса, ориентирана към реалното потребности от работна ръка. Очевидно е, че кадрите не са достатъчни и тук е ролята на кмета да организира една такава дискусия, която да е насочена към адекватността на образователната система в региона, подчерта Румен Петков. Според него ролята на местното самоуправление – кмет и общински съветници, е да се направи оценка и да се актуализира стратегията за развитието на образованието. Ако искаме, а ние, от АБВ искаме, Плевен да заеме достойното си място като туристически център и да развива икономиката си, трябва да създадем условия за подготовка на съответните кадри, изтъкна Петков.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...