Акценти
Начало / Любопитно / Днес е 1-ви април – лъжете, но само днес

Днес е 1-ви април – лъжете, но само днес

първи априлОбичайният призив за 1-ви април е – лъжете, но само днес. И още едно правило – важно е шегите днес да не нараняват никого. Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1-ви април всяка година, като това не е официален празник, но си е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици. Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата. Една от тях е, че началото на традицията да се шегуваме, е свързана с Франция. По времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския, кралят издал закон, с който въвежда датата 1-ви април за начало на календарната година на мястото на 1-ви януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1-ви април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Денят на глупците.

Според трета версия празникът идва от Древен Рим. Там в средата на февруари празнували деня на Глупците. Според друга история началото е от неаполитанския крал Монтерей. Кралят получил риба по случай спирането на земетресението там. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...