Начало / Култура / Джими гостува в Шумен с документалната изложба „Преди Гутенберг и след това”

Джими гостува в Шумен с документалната изложба „Преди Гутенберг и след това”

Създателят на Творителница О`Писменехъ – Диян Павлов – Джими, ще представи в Регионалната библиотека в Шумен фотодокументалната изложба „Преди Гутенберг и след това”.

В петдесет табла, започвайки от първобитните скални рисунки, преминавайки през Месопотамия и Шумер, през Древен Китай и Египет, Древна Елада и Рим, през Средновековието, Ренесанса и българското Възраждане и стигайки до нашето съвремие, експозицията проследява появата на човешката писменост и развитието й през хилядолетията, като представя средствата, начините и материалите за писане през различните епохи.

Изложбата ще остане до края на месец май и с реплика на печатната преса на Гутенберг ще са сред атракцииите в Нощта на библиотеката, която ще се проведе на 31 май. Джими, облечен в ефектния си костюм, добре познат вече на плевенчани, ще демонстрира печат на Гутенберговата преса върху ръчно изработена хартия.

Изложбата „Преди Гутенберг и след това“ в началото на миналата година беше успешно представена в Регионалния музей в Плевен и спечели голям интерес.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...