Начало / Общество / Ден на анестезиолога, на шефа и на прехраната е днес

Ден на анестезиолога, на шефа и на прехраната е днес

На 16 октомври се отбелязва Международният ден на анестезиолога. На таза дата през 1846 г. е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции. У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

От 1945 г. на 16 октомври светът отбелязва Международния ден на прехраната. Денят е определен с  решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Основната му цел е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Международният ден на шефа също се отбелязва на днешната дата. В САЩ тя  е приета за официална от 1958 г. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. Международният ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

 

Прочетете също:

Рекорден брой тестове за денонощие – 4 286, броят новодоказаните с коронавирус – 240

В област Плевен 12 са новодоказаните с коронавирус За изминалото денонощие 240 са новодоказаните носители ...