Акценти
Начало / Здравеопазване / Двама в Плевенско с бруцелоза, проверяват за още болни

Двама в Плевенско с бруцелоза, проверяват за още болни

Двама души от Плевенско са с положителен резултат за бруцелоза. За това информират от пресцентъра на Регионална здравна инспекция – Плевен.

Припомняме, че на 8 август в РЗИ-Плевен постъпи сигнал за възникнало епизоотично огнище от бруцелоза в частна ферма за отглеждане на кози в село Ракита. Във връзка със случая на 9 и 10 август бе извършено епидемиологично проучване съвместно с представители на ОДБХ-Плевен. Във фермата се отглеждат около 60 кози, като 25 от тях са закупени през месец април от община Рила. От тези 25 кози, 3 са починали за периода май-август, а другите 22 са дали положителни резултати за бруцелоза.

В контакт с животните или консумирали прясно козе сирене са 15 лица, като едно от тях е консумирало и сурово мляко. Две от контактните лица са със симптоми на заболяването от една седмица – температура, главоболие, слабост, нощно изпотяване, мускулни и ставни болки. Проведена е консултация с инфекционист. Назначено им е съответното лечение, взета е кръв за хемокултура, която е показала, че двете лица с клиника на заболяването са с положителен резултат.
Епидемиологичното проучване продължава за откриване на още лица в риск и организиране извършването на изследвания за откриване на заболели, включително на лица с латентна форма на заболяването.

Прочетете също:

Силно корозирала мина откриха в района на жп гара Ясен

На 28 май 2020 година около 20:55 часа в полицията е получен сигнал, че в ...