Начало / Култура / В понеделник откриват Фестивала на маримбата в Плевен

В понеделник откриват Фестивала на маримбата в Плевен

От 1 до 6 юли в Плевен ще се проведе петото издание на Международния фестивал на маримбата и ударните инструменти. Световно известни майстори на маримбата отново ще си дадат среща на плевенска сцена. Те ще проведат майсторски класове и ще се включат в концертната програма на фестивала. За първи път в страната ще дойдат Небойша Живкович – Германия/Сърбия, Теодор Милков – Гърция, френското трио SR9 в състав: Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, И-Пинг Янг – Тайван/Франция. Отново в Плевен ще дойдат Жан-Батист Льоклер, чийто майсторски класове са много полезни за участниците във фестивала и Василена Серафимова – инициатор и съорганизатор на фестивала от самото му  начало.

В майсторските класове ще участват 25 ученици и студенти от седем държави. Чуждестранните участници са 15, между които за първи път от Гърция, Финладния, Израел, Русия, Швейцария, каза на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен Августина Серафимова, преподавател в НУИ „Панйот Пипков” и един от създателите на фестивала заедно със Симеон Серафимов, който е сред най-добрите преподаватели по ударни инструменти в страната и създаденият от него ансамбъл „Акцент” към НУИ „Панйот Пипков” е със световна слава.

Официалното откриване на фестивала ще е на 2 юни. То ще започне с шествие от площада пред Драматичния театър, което ще стигне до Регионалния исторически музей, където ще е концертът на ансамбъл „Акцент”. Шествието ще тръгне в 18.30 часа.

Много сме щастливи, че вече много години създаваме такива красиви музикални събития. Те не биха могли да се случат, ако нямахме подкрепата на Община Плевен, подчерта Августина Серафимова.

„Това е фестивалът, който НУИ „Панайот Пипков” и Община Плевен ръка за ръка сътворяват”, изтъкна от своя страна Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен. Тя подчерта, че Плевен се превръща във фестивален град, заради Лауреатски дни „Катя Попова”, Фестивалът за маримба, Фестивалът „Шарено петле”, Фестивалът на духовите оркестри. Малко са градовете в страната, в които се провеждат толкова много фестивали, акцентира Стефка Григорова.

Прочетете също:

Тази седмица пръскат срещу комари в Плевен

От 15 до 17 юли 2020 г. при благоприятни атмосферни условия в Плевен ще се ...