Акценти
Начало / Образование / Красотата на приятелството с конете откриха първокласници от НУ „Патриарх Евтимий”

Красотата на приятелството с конете откриха първокласници от НУ „Патриарх Евтимий”

Учениците от I г клас от НУ „Патриарх Евтимий” – Плевен,  се запознаха с нови, малко необичайни приятели – конете от Клуба по конна езда- Плевен. Със своята красота ги впечатлиха кобилата Джиджи, прекрасното пони Ария и най- възрастният кон в базата Гигант, който погалиха всички. Мъжките коне  Неделим и Сигнал ги очароваха с красивата си осанка.

Децата видяха как се грижат за конете в клуба.  Как се почистват копитата, четка се и се забърсва тялото, сресва се гривата и опашката и конят заблестява. Превръща се в истински красавец, възкликна едно от децата.

След няколко срещи децата се влюбват в конете. Влюбват се и нито миризмата или мръсотията, които първоначално ги изненадва,  могат да ги отделят от тях, особено след като са спечелили взаимно доверие и страхът е изчезнал, споделиха стопаните на Клуба по конна езда.

Те разказаха на децата, че конете имат нужда от доста грижи – почистване на коня, хранене, поене, разхождане.

„Вниманието към конете учи децата да бъдат прилежни и отговорни, да се грижат за другите. При конете това се получава естествено и децата, забавлявайки се, се научават да бъдат отговорни. В конюшните винаги има какво да се свърши и почти никога не достигат  хора. Децата се учат на труд и работа в екип, на поставяне и изпълнение на задачи, от които зависят живота и здравето на любимите им същества”, обясни Милена Борисова, учител на първокласниците.

Децата разбраха още, че конете също имат своите емоции и настроения, затова при тренировки кочияшът се съобразява с това. Понякога е лесно, понякога е трудно, но винаги е нещо ново, обясниха от Клуба. Децата разбраха, че в контакта с конете няма място за егоизъм, глезотии  и надуване. Те трябва да спечелят тяхното доверие и уважение. Така се научават да бъдат честни и с тях, и със самите себе си. В резултат остава невероятното усещане от сближаването и пълния синхрон с коня.

Тази първа среща на децата с конете  със сигурност няма да остане последна,  защото всички искат отново да се върнат при своите нови приятели от Клуб по конна езда – Плевен, и очакват следващата с нетърпение.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...