Начало / Култура / С голям концерт клуб „Българско хоро” ще отпразнува 10 години

С голям концерт клуб „Българско хоро” ще отпразнува 10 години

„Българско хоро” и приятели” е мотото на концерта, с който първият Фолклорен танцов клуб в Плевен „Българско хоро” ще отпразнува 10 години от създаването си. Това съобщиха днес на пресконференция по този повод създателите на клуба Олга и Минко Мустакови.  На сцената на Летния театър на 7 юли, от 18 часа  ще излязат над 350 танцьори от плевенския клуб и техни приятели от клубове в София, Луковит, Червен бряг, Троян, Стара Загора.

„Ще представим програма, която е изграждана през всичките години на съществуване на клуба. Танците са правени през различни етапи от нашето развитие и с тях сме печелили награди на фестивали”, обясни Олга Мустакова. В програмата, която ще представи клубът, са включени осем постановки предимно от северняшкия край. Сред тях са постановки на доц. Красимир Петров и Асен Павлов. Допълнителен колорит на концерта, който ще е с продължителност от час и половина, ще внесат изпълненията на гостуващите клубове от страната. За публиката ще има и атрактивна изненада, която няма нищо общо с българските хора, разкри само малка част Олга Мустакова.

Специален гост на концерта ще е любимецът на публиката, солистът на Северняшкия ансамбъл Димитър Димитров. Заслужилият хореограф Димитър Манов ще е сред почетните участници в концерта. Той е двукратен носител на орден “Кирил и Методий” – I степен, на Плакет на Комитета за култура и на “Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, заслужил артист, през 2012г. получава световен „Оскар“ за фолклор.

За първи път на концерта ще бъдат показани всичките отличия, които Клуб „Българско хоро” е спечелил през годините от престижни фестивали в страната и чужбина. Първата от тях е спечелена само година след създаването на клуба, припомни Олга Мустакова.

Тя върна лентата назад и разказа как в началото са тръгнали с идеята да създадат клуба като място за среща на възрастните хора, които не са имали възможност да се събират и танцуват. „Преди 10 години нямаше колективи за възрастни хора и те оставаха извън такива танцови дейности. Тогава в България имаше много малко клубове, в Плевен нямаше”, припомни Мустакова. В крачка се учели и решавали как да променят клуба, разучавали различни хора и постепенно самите участници пожелали да имат сериозни изяви. За една година се подготвили за участие във фестивал. „Явихме се и взехме престижното трето място. Това ни даде кураж и вече всяка година участваме в различни фестивали в страната и чужбина”, допълни Олга Мустакова, като отбеляза, че няма лесно спечелена награда. Зад всяка една стои много труд и амбицията на участниците в клуба да се доказват.

Вече хиляди са тези, които са участвали в клуба, някои са от самото му създаване. Всички те защитават достойно името на „Българско хоро”, отбеляза Минко Мустаков. За всички тях, по повод 10-та годишнина на клуба, ще има юбилейна грамота с благодарност за съхраняването на българския фолклор. Тези хора са истински пазители, макар сега да не се оценява колко ценно е това, което правят, подчерта Олга Мустакова.

Концертът на 7 юли ще е безплатен за публиката. Олга и Минко Мустакови поканиха плевенчани да заповядат на техния концерт, тъй като ще покажат нещо интересно, нещо ново. Те изказаха благодарност на всички, които са помогнали за организирането му.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...