Начало / Култура / В Панорамата ще представят изложба за храм-паметника в град Шипка

В Панорамата ще представят изложба за храм-паметника в град Шипка

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ ще гостува в Плевен с изложба, посветена на 120-ата годишнина от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка. Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя (АВПРИ), предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I от тържествата на 15 и 18 септември 1902 г. със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др.

Показани са две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от ма­сивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са поз­латени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

Друг вид подаръци, разда­вани на опълченците, са кера­мичните чаши, дело на сли­венски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва дружина Стойко Монов Стоянов.

След откриването на изложбата ще бъде представено второто, допълнено издание на юбилейния сборник „Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка“.

Изложбата и сборникът ще бъдат представени от директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов на 28 февруари 2023 г. от 12,00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 април 2023 г. Проявата е част от мероприятията, организирани от Регионален военноисторически музей – Плевен по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

 

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...