Акценти
Начало / Крими / В Бремен подготвят обвинителния акт срещу плевенски трафиканти на жива плът

В Бремен подготвят обвинителния акт срещу плевенски трафиканти на жива плът

Най-късно през месец април ще започне делото в Бремен срещу замесените в трафик на жени с цел проституция плевенчани, това обяви на среща с медиите днес Петра Майер, прокурор от Областна прокуратура Бремен. Обвинителният акт срещу екстрадираните от България трафиканти все още не е подготвен докрай, но неговото внасяне предстои в най-скоро време, уточни Майер.

Ще припомним, че на 18 октомври 2012 год. при съвместна акция на Окръжна прокуратура Плевен и съдебните власти на гр. Бремен на територията на двете държави в един и същи ден бяха арестувани общо шестима души, занимавали се с трафик на жени с цел проституция и с пране на пари. От тях петима са българи – членове на ромско семейство от околностите на Плевен, шестият е задържан в Германия косовски гражданин. Към момента общо четирима са вече в Бремен, двама са все още в България. Екстрадирането им е отложено докато Окръжен съд Плевен се произнесе по повдигнатото им тук обвинение в пране на пари. Когато това стане, те също ще бъдат екстрадирани в Бремен, където ще отговарят по второто обвинение – за трафик на хора.

Петра Майер и Грегор Вайстнер, гл. криминален инспектор на Бременската полиция разказаха, че в Германия още от 2007 год. зачестили случаите на трафик на жени с цел проституция, като повечето пъти жертвите били българки. През 2009 год. две от тези жени подали оплаквания в полицията в Бремен. Едната от тях първо се обадила на семейството си, които работели в Испания, те предали сигнала й на испанските служби, а те от своя страна алармирали полицията в Бремен. В началото органите на реда стигнали само до двама от членовете на ромската фамилия, но когато разследването се задълбочило, станало ясно, че в трафика са замесени цялото семейство. Това е ромска фамилия от околностите на Плевен – баща и майка с четирите им дъщери, както и мъжете, с които те живеят.

Историята започнала още през 2007 год., когато фамилията започнала да подбира момичета и жени от много бедни семейства с обещания, че ще им осигури работа като сервитьорки в Бремен. На част от жертвите директно се заявявало, че ще проституират, но там обещанията били, че за жените ще остават 50% от заработените пари. Когато пристигнели в Германия, момичетата били настанявани в различни публични домове и квартири, отнемали им документите и им давали пари само за цигари. От време на време трафикантите пращали малки суми на семействата на пострадалите в България, за да не възникнат съмнения. Жените заработвали в Бремен между 200 и 400 евро дневно като членовете на ромската фамилия им прибирали почти всичко. Обяснявали, че събират парите, за да ги дадат накрая накуп на жертвите или за да им купят къща в България, докато те са в чужбина. Така накрая се оказало, че някои от момичетата работили за трафикантите 4-5 години.

До момента са издирени 7 жертви на трафик, но сме сигурни, че има и още, беше категорична Петра Майер. Част от тях са върнати в България, други са в Германия и с тях работи и психолог. Проблемът е, че страхът сред тези жени да свидетелстват е голям, въпреки това, те ще се явят на процеса в Бремен, допълни Майер.

Немските участници в съвместната акция са в Плевен, за да се види каква част от събраните тук веществени доказателства ще могат да се приложат към обвинението за трафик на хора.

Прочетете също:

Перничанин е със счупен нос след сбиване в Плевен

На 16 април 2022 година в 03:40 часа в полицията в Плевен е получен сигнал ...