Акценти
Начало / Общество / По три програми в областта се осигурява грижа за 1 440 възрастни хора

По три програми в областта се осигурява грижа за 1 440 възрастни хора

Във всички 11 общини на област Плевен се изпълняват общо три програми, които са насочени към грижа за възрастните хора и за хора с увреждания. По тях се обгрижват общо 1 440 потребители, а наетите безработни като лични асистенти или домашни помощници са общо 953. Това съобщи днес на пресконференция директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен Вацка Хорозова.

Две от програмите продължават действието си от миналата година. По националната програма ”Асистенти на хора с увреждания” към края на месец януари вече има сключени договори и са назначени 153 лични асистенти, които ще се грижат за с хора с намалена работоспособност с над 90%.

Продължава действието по проекта „Подкрепа за достоен живот”, по който има 416 потребители, за които се грижт 408 лични асистенти.

През миналата година по този проект са усвоени 2 млн. 581 хил.лв, които са осигурени от еврофондове за социално подпомагане, поясни Вацка Хорозова.

Най-новата програма, която ще се реализира във всички 11 общини на област Плевене, е  „Подкрепа за дома”. Услугата ще се реализира от домашните и социалните патронажи по места. За целта безработни и социално слаби лица  в трудоспособна възраст ще се грижат за трудно подвижни хора с трайни увреждания, което ги поставя в продължителна изолация, както и за възрастни хора, които са ограничени да се обслужват сами. По проекта е предвидено почасово предоставяне на три типа услуги. Желаещите да се възползват от услугите на този проект, трябва да подадат заявление в съответната Община, обясни Вацка Хорозова. След което от дирекция „Социално подпомагане”, по утвърдена методика,  ще направят оценка на кандидатите, които да бъдат включени в програмата. Заплащането на наетия персонал е за сметка на средства от програмата, като потребителите на услугата ще заплащат минимална сума в рамките на 0.17-0.50 лв. на час.

Всяка община е направила анализ и е определила колко потребители на услугата ще бъдат включени в проекта и съответно колко асистенти ще започнат работа по проекта, каза Хорозова. За община Плевен са определени 116 потребители и 66 персонал, от които 46 лични асистенти и 20 – домашни пмощници.В община Долни Дъбник потребителите са 120, а броят на асистентите е 40. В останалите общини от областта потребителите на услугата са между 70 и 100, а персоналът, който ще бъде нает за грижа за тези хора е между 26-45.

От услугите по този проект ще се възползват 869 потребители и ще бъде осигурена заетост на 391 човека. До два месеца трябва да започне реализирането на проекта, който е с продължителност една година. Като тенденцията е услугата да придобие траен характер и, след приключване на проекта, общините да поемат разходите по дейността, обясни Вацка Хорозова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...