Акценти
Начало / Любопитно / Българите са на второ място в ЕС по собственост на жилища

Българите са на второ място в ЕС по собственост на жилища

dom

Повече от половината от населението на ЕС обитава собствени домове, сочи анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в ЕС, цитиран от frognews.bg. Най-много са притежателите на жилища, които не са обременени от ипотека или заем, в Румъния – 97 на сто и в България – 95 на сто. В тези две страни е и най-нисък процентът на хората, които обитават жилище под наем – между 2 и 3 на сто.

Най-много са гражданите на свободен наем в Швейцария – около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища.

Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30 на сто), Дания, Холандия и Швеция (по около 25 на сто). Също в Швеция около 66 на сто от хората обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия (около 63 на сто), Холандия (60 на сто), Дания (52 на сто) и др.

Около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета (35 на сто) живее в еднофамилни къщи и 25 на сто обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика. Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония – по около 65 на сто. За България процентът е около 47 на сто, като българите са притежавали над 2,5 милиона жилища в градовете и близо 1,3 милиона жилища в селата.

Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия – 71 на сто, Словения – 66 на сто, Унгария – 64 на сто, Румъния и Дания – по около 60 на сто.

Жилищната пренаселеност е най-висока сред населението в Румъния (54 на сто), България, Полша и Унгария – по 47 на сто. Най-ниски нива на пренаселеност в жилището се наблюдават в Холандия (1,7 на сто) и Белгия (2,2 на сто) при среден показател за ЕС – 17 на сто. По друг показател за качеството на жилището – наличието на елементарни санитарни условия – около 38 на сто от румънците и 25 на сто от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 на сто.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...