Акценти
Начало / Общество / Бъдещето на новата спортна зала в Плевен обсъдиха кметът Спартански и министърът на спорта Василев

Бъдещето на новата спортна зала в Плевен обсъдиха кметът Спартански и министърът на спорта Василев

Строителството на нова многофункционална спортна зала в Плевен е била основна тема на срещата, която е провел кметът Георг Спартански с Министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Тя се е състояла вчера, 22 февруари, в София по покана на спортния минъстър. На срещата са присъствали още зам.-министър инж. Владимир Харизанов, зам. кметът на община Плевен Стефан Милев, главният архитект на Община Плевен Светлин Митев и експерти от дирекция „Инвестиционна политика и обществени поръчки“ на Министерството на младежта и спорта.

 Съоръжението трябва да бъде изградено на мястото на разрушената преди близо 10 години колописта, а средствата ще бъдат осигурени от държавата, информира след срещата Георг Спартански. В залата ще има възможност да се провеждат състезания и тренировки по няколко вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, хандбал, художествена гимнастика и др. Предвидено е изграждането на помощни помещения, които да служат за тренировки по бокс, борба, вдигане на тежести, бойни спортове и др. Залата ще разполага и със закрита лекоатлетическа писта. Планира се изграждане и на закрит плувен басейн с олимпийски размери, който ще покрива всички стандарти на Международната федерация по плуване, както и хотелска част към комплекса. Съоръженията ще се използват свободно както за професионален, така и за масов спорт по график. Предвидено е към залата да бъдат изградени и необходимият брой паркоместа.

„Беше уточнено, че имотът, на който трябва да бъде изградена многофункционалната спортна зала, следва да бъде прехвърлен от Община Плевен в активите на Министерството на младежта и спорта. Поех ангажимент този въпрос да бъде разгледан от Общински съвет-Плевен още на заседанието през месец март,т.г”, съобщи Спартански.

Процедура за изработване на технически инвестиционен проект за спортния комплекс ще бъде възложена след издаването на виза за проектиране от главния архитект на Община Плевен Светлин Митев. Възлагането ще се извърши чрез процедура по Закона за обществените поръчки. След одобряването на техническия проект ще бъде направена процедура от ММС за избор на изпълнител на строително-монтажните работи.

Предприетите действия по изграждането на нова многофункционална спортна зала в Плевен са част от заложената в коалиционното споразумение на Правителството на РБългария политика за построяването на енергийно-ефективни спортни центрове в четири региона на страната, отговарящи на международните спортно-технически нормативи, е подчертано на срещата.

Кметът Спартански е запознал министър Василев и с одобрения проект на Община Плевен по програма „Красива България“ за ремонт на волейболната зала в комплекс“Спартак“, както и с готовия проект за изграждане на отопление в целия комплекс, с който Общината е кандидатствала за финансиране по реда на Наредба 4 на Министерството, но досега не е получавала одобрение с аргумент „липса на средства“. Кметът е изразил мнение, че имаме пълна готовност отново да депозираме в ММС този проект, тъй като е логично, ако получи одобрение, изграждането на отоплителната инсталация на комплекса и ремонтът на залата за волейбол да се извършват заедно. Вярвам, че ще получим подкрепата на г-н Василев и ММС и по този проект, който считаме за изключително важен за спортната ни инфраструктура, подчерта Спартански.

Министър  Василев е бил запознат и с други спортни проекти, които са в процес на реализация в момента- изграждане на футболно игрище зад „Стадион Плевен“ -терен, лекоатлитическа писта, осветление, трибуни, помощни сгради, проектирането на сектор за хвърляния по лекоатлетическите дисциплини копие, гюле, чук, диск.

Коментирано е също състоянието на държавната лекоатлетическа зала както и двата футболни стадиона – „Плевен“ и „Белите орли“.

„Силно обнадежден съм от работна среща, от професионалното отношение на екипа на ММС и лично от визията на министър Василев относно инфраструктурата на и за спорта в Плевен и България. Убеден съм, че с обединени усилия и общо желание нещата могат и е крайно време да се случат –  гражданите и спортистите на Плевен са доказали, че заслужават това ново отношение”, каза Георг Спартански.

Той допълни, че тази година ще бъде построена и комбинирана спортна площадка за баскетбол и волейбол, с ограда и осветление. Тя ще е разположена в жк.“Мара Денчева“ , срещу „Китайската стена“. Предстои избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, като средствата са осигурени от общинския бюджет.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...