Акценти
Начало / Общество / Лозари излизат на протест този петък

Лозари излизат на протест този петък

Националното сдружение на българските лозари организира този петък, 25 февруари, национален протест заради нерешени проблеми в сектор лозарство. До протеста се стига, след  лозарите изпратиха писмо до министъра на земеделието, но поставените в него множество актуални въпроси и казуси за решаване в сектор лозарство са останали без отговор.

В писмото от Националното сдружение на лозарите посочват, че, ако до 23.02.2022 г. не се получи отговор с конкретни действия, които МЗ смята да предприеме спешно по отношение на лозарския бранш, на 25.02.2022  ще започне общонационален протест в цялата страна.

В Плевен той ще се проведе от 8.30 до 10.30 часа на детелината на John Deere, край Плевен, в посока Долни Дъбник.

Според Националното сдружение на лозарите над 95 % от лозарските стопанства нямат възможност да участват по програма за инвестиции, тъй като средствата по нея са крайно недостатъчни за целите, които са поставени в Националната програма за развитие на лозарството. В писмото до министъра на земеделието се посочва, че „основният проблем си остават оборотните средства, които в условията на инфлация, пандемия и неравнопоставено положение спрямо колегите ни от Европа, не достигат и ни изправят пред фалит”.

Лозарският сектор е  единственият сектор в България, който не получава национални доплащания, тъй като това е договорила България още през 2015 година, за разлика от много други държави, които си запазиха националните доплащания с намаляващо подпомагане от по 5 % на годишна база, припомнят българските лозари. Те заявяват, че  получават субсидия единствено по линия на ОСП в размер на 27 лв./дка., при положение, че разходите им за декар вече са над 1 000 лв., а приходите 500-600 лв. По този показател секторът е на последно място в Европа, не само в Европейския съюз. Лозарите  не получават подпомагане нито за торове, нито за препарати за растителна защита. Те са поискали през 2022 г. да получат финансова помощ от държавата в в размер на 30 милиона лева за винените лозя и 2,5 милиона лева за десертните, но тези средства  не фигурират в проекта за държавен бюджет, който предстои да бъде приет, твърдят от Националното сдружение на лозарите

От Сдружението предупреждават, че протестът им може да премине в безсрочен пред Министерството на земеделието, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...