Начало / Спорт / БФС извади „Спартак“ (Плевен) от елитната юношеска група до 19 год., феновете излязоха с отворено писмо

БФС извади „Спартак“ (Плевен) от елитната юношеска група до 19 год., феновете излязоха с отворено писмо

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз реши на свое заседание, проведено на 14 септември, да извади „Спартак“ (Плевен) от елитната юношеска група до 19 год., съобщиха от пресцентъра на БФС. Наказанието е наложено заради симулативна игра. Със същото решение се спират правата да изпълняват функциите си на Иван Динов – президент на ПФК „Спартак 1919″ АД – гр. Плевен, и на Благой Кръстанов – треньор (U-19) на ПФК“Спартак 1919“ АД – гр. Плевен, до произнасянето на съответните компетентни органи.

Пълният текст на решението на Дисциплинарната комисия гласи:

1. За установено от Комисията за етика и феърплей и Комисията по детско-юношески футбол към БФС, с решение №5/12.09.2012 г., влияние на развитието на резултата и крайния резултат на футболни срещи (симулативна игра), на основание чл. 46, ал. 1, т. 3, ДК изважда футболния отбор до 19 г. на  ПФК „Спартак 1919“ АД – гр. Плевен, от състава на Елитна юношеска група U-19 за спортно-състезателната 2012/2013 година.

2. ДК спира правото да изпълняват функции на Иван Динов – президент на ПФК „Спартак 1919″ АД – гр. Плевен, и на Благой Кръстанов – треньор (U-19) на ПФК“Спартак 1919“ АД – гр. Плевен, до произнасянето на съответните компетентни органи.

3. ДК изпраща по компетентност на СГП цялата налична документация, събрана по случаите

След като стана ясно решението на БФС, привържениците на “Спартак 1919” от фенклуб “ВИНАГИ ВЕРНИ” излязоха днес с открито писмо до ръководството на Българския Футболен Съюз, до ръководството на ПФК “Спартак 1919” АД Плевен и до футболната общественост в България. Текстът е публикуван на http://www.spartak-pleven.bg

ОТВОРЕНО ПИСМО

От привържениците на “СПАРТАК 1919” от фенклуб „ВИНАГИ ВЕРНИ”

Бихме искали да изразим крайното ни разочарование и несъгласие с Решение №5/12.09.2012 на Дисциплинарната комисия на Българския Футболен Съюз, с което отборът на „СПАРТАК 1919” – Плевен се изважда от Елитната юношеска група до 19 години заради „влияние на развитието на резултата и крайния резултат на футболни срещи (симулативна игра)”. Доколкото разбираме, това решение е основано изцяло на анализи, направени върху слуховете и догадките, които се въртят във футболните среди и обществеността. Смятаме, че е редно една такава крайна мярка да се базира на доказателства и в тази връзка призоваваме БФС да представи неоспорими такива. Дотогава настоящото ръководство на ПФК „СПАРТАК 1919” – Плевен в лицето на мажоритарния собственик Иван Динов може да има доверието и подкрепата ни.

Очакваме от БФС да бъде даден отговор на въпроса какво ще бъде направено, за да могат младите футболисти от извадения от групата отбор да продължат кариерата си. „СПАРТАК 1919” е доказал, че е един от малкото клубове в България, които създават футболисти и разчитат на тях. Нима традиционните отбори заслужават жестоки санкции, вместо подкрепа?!

Не можем да приемем и факта, че такова тежко наказание се поема единствено от отбора на „СПАРТАК 1919” – Плевен, след като резултатите от редица мачове от всеки кръг са повече от съмнителни. Нека, ако ще се търси справедливостта, цялото първенство незабавно да бъде прекратено! Ако това не се случи, приемаме, че изваждането на „СПАРТАК 1919” от групата е просто замазване очите на футболната общественост с демонстрирането, че принципите в българския футбол се спазват строго. Най-неприятното е, че всичко това става на фона на скандали за уредени мачове в „А” група, които решават дори титлата на страната. През изминалия сезон неведнъж цяла България видя как най-безочливо отбори постигаха предварително очаквани и оповестявани резултати, а никой от футболната централа не взе мерки виновниците да бъдат наказани.

След като изваждането на „СПАРТАК 1919” от Елитната юношеска група вече е факт, бихме искали да се обърнем и към ръководството на клуба в лицето на Иван Динов. Нашият призив е оттук нататък да бъде направено всичко необходимо името на СПАРТАК да бъде изчистено, независимо кой е виновен за опетняването му. Според нас това може да стане единствено с действия, защото доверие се печели именно по този начин. Очакваме да бъдат положени максимални усилия мъжкият отбор на „СПАРТАК 1919” да продължи успешното си представяне в „Б” група и с добра и честна игра да се завърне в елита на България. Припомняме, че именно класирането в „А” група още през следващия сезон беше изразено като основно Ваше намерение при поемането на отбора. Смятаме, че всички условия за това в Плевен са налице, въпреки създалата се неприятна ситуация около клуба. Сигурни сме, че „СПАРТАК 1919” все още има обществена подкрепа, както и тази на местната власт. Също така, настояваме да се намерят начини за най-доброто развитие на футболистите от отбора на „СПАРТАК 1919”, който беше изваден от Елитната група. Тези момчета са част от школата на клуба и не трябва бъдещето им на футболисти да бъде обричано.

Бихме искали да се обърнем и към футболната общественост в България с благодарност и призив. След изваждането на „СПАРТАК 1919” от Елитната група, коментарите в интернет пространството ясно показват, че сред привържениците от цялата страна има голяма нетърпимост към лошите практики в българския футбол. Благодарим, че възприемате юношеския отбор на „СПАРТАК 1919” като изкупителна жертва, а не като голямото зло, като каквото беше представен от БФС с налагането на тази тежка санкция. Призоваваме привържениците на всички отбори в България да продължават да отстояват истинския футбол.

Фенклуб “ВИНАГИ ВЕРНИ”

Прочетете също:

Тази неделя в парк „Кайлъка” ще се проведе Ден на предизвикателството

Община Плевен се присъединява към инициативата Световен ден на предизвикателството, която ще се проведе на ...