Начало / Култура / Близо 700 са подадените заявления за втората сесия на матурата

Близо 700 са подадените заявления за втората сесия на матурата

698 са подадените заявления за явяване на втората сесия на матурата, която ще се проведе в края на август.  Първата матура ще е на 30 август по български език и литература. 277 са подали заявление за явяване на този изпит, научихме от ДаниелаБачовска, председател на Регионалната комисия по организация и провеждане на държавните зрелостни изпити сесия август/септември за учебната 2011/2012 година.

За втората задължителна матура по предмет по избор, която ще се проведе на 31 август,  подадените заявления са 421. Най-много са желаещите да се явят на изпита по география и икономика – 324, следван от този по биология и здравно образование – 48, философски цикъл – 15, история и цивилизация – 16, английски език – 12. Желаещите да се явят на изпит по математика са само 5.

През тази сесия няма нито едно заявление за явяване на т.нар. трета матура, която е изцяло по желание.

Даниела Бачовска обясни, че по закон зрелостниците могат да избират на коя сесия да се явят на задължителните държавни изпити, за да получат диплома за средно образование. Затова предстоящата сесия не е поправителна. Явяването на държавен зрелостен изпит  дори може да стане не в годината на завършване, а на следващата и дори по-късно.

Прочетете също:

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя ...