Акценти
Начало / Култура / Блестящо представяне на арт школа „Колорит“ на Международната среща „ЕВОРА 2022“

Блестящо представяне на арт школа „Колорит“ на Международната среща „ЕВОРА 2022“

Творческият екип на арт школа „Колорит“ се завърна като абсолютен победител от участието си в 23-тата Международна среща на младежкото изкуство „ЕВОРА 2022“ в Португалия, провела се от 9 до 18 октомври 2022г. На откриването на международния форум на тържествена церемония в Ритуалната зала на Общината, Кметът на град Евора връчи на ръководителя на школа „Колорит“ Майя Ананиева най-високото отличие „Гран При“ за колекция, 8 Златни, 11 Сребърни медала и 27 Почетни награди от провелия се международен конкурс за рисунка „Евора 2022“. Класирането в Топ 10 на света на конкурса в Португалия и присъждането на Голямата награда, даде право на две деца от школата да вземат участие в международната младежка среща и пленер в града – музей Евора от 9 до 18 октомври.

Виктория Иванова – 18 г.,и Лилия Янкова – 12 г., представиха арт школа „Колорит“, Плевен и България на престижния арт форум в Португалия. Те рисуваха под ръководството на своя арт педагог Майя Ананиева и се състезаваха за наградите на форума сред участници от 10 страни от различни континенти.

„Всеки ден участниците имаха различни творчески задачи, свързани със забележителната архитектура на град Евора. Един от дните  беше посветен на Музея на Евора, където всеки млад художник трябваше да претвори избран от него музеен експонат. Щастлива съм, че моите ученички се справиха блестящо с тази нова задача и впечатлиха всички. Последният ден от пленера бе посветен на изключително интересната задача  „Прозорците на Евора“, които са архитектурни шедьоври. Един ден бе посветен на опознаване на Португалия с пътуване до забележителните Obidos, Nazare, Batalha и Fatima. Колекцията от творби на всеки участник, създадена в Евора, бе представена на професионално жури за оценка и класация. На тържествената церемония по закриването и връчване на наградите,  Виктория Иванова и Лилия Янкова се оказаха абсолютни победители в двете възрастови категории, всяка получи Златен медал за цялостно представяне, а Виктория Иванова получи и Специална награда за най-добра творба за „Прозорците на Евора“, разказа Майя Ананиева.

Международният Проект „ЕВОРА“ в Португалия  за осма поредна година провежда Международна изложба на професионални художници от цял свят. Майя Ананиева сподели, че за нея е голяма чест една от четирите й живописни творби на тема „Следите на времето“ е избрана за плакат на Международната изложба „ЕВОРА 2022“. Изложбата е тържествено открита в залите на Museu Nacional Frei Manuel do Cenaculo,  Evora.  За мен като художник и арт педагог това е най-невероятното, най-успешното и бляскаво представяне на международния форум „ЕВОРА“ в Португалия“, щастлива споделя Майя Ананиева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...