Начало / Общество / Безработни със стари дългове към хазната да подадат заявление преди да платят здравни вноски, съветват от НАП

Безработни със стари дългове към хазната да подадат заявление преди да платят здравни вноски, съветват от НАП

От началото на годината всички, които сами внасят вноските си здраве, като трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски. Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес преди всеки превод, като целта е хората да не загубят своите здравноосигурителни права, обясниха от приходната агенция.

С промените от 1 януари 2013 г. и въвеждането на  т. нар. единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната, ако няма подадено заявление преди плащането на здравно-осигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение към бюджета.

От НАП напомнят също, че от тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски – 11 11 11  и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане.

От началото на 2013 година над 2000 граждани са посетили офиса на НАП Плевен, за да изяснят и уточнят своя здравноосигурителен статус.  През януари са подадени общо 92 заявления.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...