Акценти
Начало / Здравеопазване / АГ-клиниката при УМБАЛ – Плевен първенец по брой раждания в Централна и Северозападна България

АГ-клиниката при УМБАЛ – Плевен първенец по брой раждания в Централна и Северозападна България

1 336 раждания отчете Клиниката по акушерство и гинекология при УМБАЛ – Плевен по повод Деня на родилната помощ – 21 януари. С този резултат болницата запазва първото място по раждания в Централна и Северозападна България, обяви началникът на Клиниката доц. д-р Стоян Танчев.

Броят на новородените е с около 50 по-малко от миналата година като последица от трайната тенденция към намаляване прираста на населението в страната.

Най-големият успех за 2012 г. е недопускането на майчина смърт, въпреки че през годината има много тежки случаи преведени в Университетската болница от други лечебни заведения в региона.

Другата добра новина е, че няма загинало дете по време на раждане.  Екипът на Клиниката се похвали и с успешното отглеждане на най-малкия пациент за годината – бебе, родено само 660 грама бебе, което е изписано живо и здраво.

Запазва се и тенденцията в Университетската клиника да се концентрират най-тежките случаи  от района на Централна, Северна и Северозападна България.

Денят на родилната помощ бе отбелязан с лекция за кърменето и подаръци за бъдещите майки, очакващи своя голям ден в Клиниката по акушерство и гинекология при УМБАЛ – Плевен.

За празника екипът на Клиниката получи поздравления от  Алианса на българските акушерки и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, които подариха и оригинална торта с изображения на бебета.

Здраве,  благополучие и щастливи бебета пожела на специалистите и бъдещите майки изпълнителният директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева.

Поздравителният адрес бе поднесен от заместник-изпълнителния директор доц. д-р Цветан Луканов.

Прочетете също:

Кръводарителска акция на Цветница организира БЧК в Плевен

На 17 април, в деня когато Българската Православна църква чества празника „Вход Господен в Йерусалим“- ...