Начало / Политика / От ВМРО – БНД са категорични: нови ядрени мощности са жизнено нужни на България

От ВМРО – БНД са категорични: нови ядрени мощности са жизнено нужни на България

Изграждането на нови ядрени мощности е абсолютно необходимо както за българските граждани, така и за българската икономика. Това заяви на среща с журналисти в Плевен председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов. Според него въпросът за референдума на 27 януари всъщност е за или против българската енергийна независимост и те ще гласуват „за”.

„Ние сме за развитие на българската ядрена енергетика, защото още 2001 год. без да питат и упълномощават никого, правителството на Сакскобурготски обеща на Румъния да затвори блокове на 1 и 4 Козлодуй и ние организирахме подписка за референдум. Какъвто и референдум да се направи, ние винаги ще подкрепим тази форма на народно допитване, защото това е единствената форма когато едно правителство вземе властта за 4 години, в тези рамки народът да си каже думата по жизнено важни въпроси”, беше категоричен Каракачанов.

Според него реалната цена на АЕЦ Белене, която е фиксирана по договор, е малко под 4 млрд. евро и всички други приказки са плод на спекулация. Целта е да се уплашат хората и да се убедят, че няма смисъл да гласуват за нещо толкова скъпо. Всичко останало е въпрос на отстояване на националния ни интерес от управляващите, без значение кои ще са те в следващите години. „Но някой може ли да ми посочи ядрена централа, която да е фалирала където и да е по света”, попита Каракачанов. Според него, ако България не построи нова ядрена централа, ще изпаднем в зависимост от внос на ток от Турция. А до 2020 год. Турция ще изгради 5 ядрени реактора на своя територия.

Лидерът на ВМРО – БНД заподозря евентуални желания да бъде продаден проектът за Белене с готовия реактор на някоя несъществуваща фирма и след това да бъде препродаден с 1-2 млрд. евро повече. „Но това ще е пак за наша сметка”, предупреди Каракачанов.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...