Начало / Образование / Ученици от Езиковата ще защитават основни човешки права в Хага

Ученици от Езиковата ще защитават основни човешки права в Хага

lara

Осем ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) в Плевен ще отлетят за Хага, Холандия, за да представят града ни и България в уникално състезание. Те ще бъдат водени от преподавателката си по гражданско образование Лариса Василева. Престижният форум ще се проведе от 19 до 25 януари 2014 г.

Състезанието ще е под формата на съдебен процес, който ще се развива в няколко поредни дни в Международния криминален съд в Хага. Всеки ден някой отбор ще бъде елиминиран по регламент. Състезателите са от 12 страни от цял свят. Плевенските ученици ще се доказват сред отбори от Буенос Айрес (Аржентина), Геанчжоу (Китай), Тбилиси (Грузия), Мюнхен (Германия), Хага (Холандия), Гдиня (Полша), Варшава (Полша), Къмпулунг Мусчел (Румъния), Москва (Русия), Санкт Петербург (Русия), Претория (Южна Африка), Ню Йорк сити (САЩ) и Каракас (Венецуела).

Темата на международното състезание е „Кървавите диаманти“ в контекста на нарушаването на основните човешки права при техния добив и експлоатация. В предстартова треска вече са плевенските ученици Йоана Чолакова, Георги Еленков, Мартина Григорова, Александра Петкова и Веселин Гонков от 12-ти клас, Емили Минева, Александър и Петър Дончев. Два отбора – на прокурори и адвокати, ще премерят силите си с младежите от другите държави в уменията да водят съдебен спор на английски език. За да се подготвят за престижното състезание, учениците се срещаха с плевенски съдии, посещаваха реални съдебни процеси и изследваха факти по темата в дълбочина, информира Лариса Василева.

Организаторите на събитието поемат всички разходи на нашите делегати, с изключение на самолетните билети. Все още не е ясно дали Община Плевен ще финансира пътуването на учениците.

На снимката: Лариса Василева, личен архив 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...