Акценти
Начало / Общество / Слабости в страницата на Община Плевен откри Програмата „Достъп до информация“

Слабости в страницата на Община Плевен откри Програмата „Достъп до информация“

DSCN2998

Община Плевен е на 39 място сред 264 общини по отношение достъпа до информация, сочи проучване на Програма „Достъп до информация”. Организацията наблюдава електронните страниците на общините от гледна точка на 43 показателя. Те се оценяват количествено и се формира рейтингът на общината. Тази година са включени и нови показатели, тъй като има нови задължения за публикуване на бюджети според новия Закон за публичните финанси.

Най-важният проблем е активното публикуване на информация на страниците на общините, тъй като той не е стандартизиран – няма орган на власт, който да следи и да контролира процеса. От гледна точка на активното публикуване е важно да се вземат някакви мерки, за да могат хората да намират информацията, която търсят, да знаят къде могат да я намерят. Освен това е нужно да бъде уеднаквено това, което се намира в страниците на общините, коментира Гергана Жулева, директор на Програмата.

По думите й не се изпълняват много добре задълженията за активно публикуване на информация на електронните страници на общините в Плевенска област. Същият е проблемът и при отговаряне на заявления, подадени по електронен път. „На страницата на коя община сте видели публикувани едномесечни финансови отчети, програмни бюджети, бюджет за гражданите? Единствената страница, където можете да намерите бюджет за гражданите, е Министерството на финансите. Може би в момента публичните институции и органите на власт се подготвят да правят всичко това. Необходимо е да има публикувани тримесечни, шестмесечни и годишен отчет”, информира още тя.

Друг важен проблем са обществените поръчки. Ако може да се намерят в страниците на общините обявите за обществените поръчки, то не може да се намери регистър с възложените обществени поръчки – там е много по-нисък процентът на публикуване. А междувременно международните стандарти са се развили много и цялата документация по една обществена поръчка би трябвало също да е публикувана. Възложеният договор, който е сключен, и отчетът на фирмата, която изпълнява обществената поръчка, също трябва да бъдат публикувани, обясни Жулева.  „Въпросът е страницата на Община Плевен да се развие така, че да обслужва хората, които живеят тук, или искат да правят бизнес или нещо друго”, обобщи тя.

Специалистите смятат, че институциите в страната непрекъснато се развиват в посока прозрачност, но все още това не е на достатъчно добро ниво. Изпълнението не е над  50%, сочат наблюденията на Програма „Достъп до информация”. Организацията вече от 17 години се занимава с подпомагане на хората, които търсят информация от властовите органи и от други публични институции.

Опитът на специалистите беше споделен по време на информационния ден „Достъп до информация”, който се състоя в зала „Гена Димитрова“ на Регионалната библиотека в Плевен днес. Работната среща беше посветена на практически проблеми при търсенето на информация от публични институции. Юристи от правния екип на Програма предоставиха безплатна правна помощ по казуси, свързани с темата.

Срещата беше открита от Гергана Жулева, директор на Програмата. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програмата, говори на тема “Тактики и публични регистри”. Практически съвети при подготовка на заявление за достъп даде Фани Давидова, юрист от същия отдел, след което се състояха  консултации.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...