Акценти
Начало / Общество / Плевенчани протестираха мълчаливо срещу убийствата на деца по пътищата

Плевенчани протестираха мълчаливо срещу убийствата на деца по пътищата

протест деца Градска градина

Плевенчани протестираха мълчаливо в Градската градина срещу убийствата на деца по пътищата на страната. Така те се включиха в националната инициатива и изразиха своята съпричастност към семейството на загиналия в Стара Загора Паоло и към всички семейства, загубили децата си при инциденти на пътя.

протест деца Градска градина

В близост до детските площадки в Градската градина, на алеята, израсна пирамида от цветя, поднесени от детски ръце и от ръцете на отговорни и загрижени за бъдещето на българските деца възрастни. Разноцветни свещи горяха в памет на жертвите на пътя и като молитва да бъде запазен животът на живите. Детски играчки и плакати с призиви за законодателни промени изразиха същността на акцията, посветена на велика кауза.

протест деца Градска градинапротест деца Градска градина

„Тук съм като майка на едно малко момиченце, което искам да отгледам в спокойствие, в България, в Плевен. Всичко тръгна от смъртта на Паоло в Стара Загора, но в последните месеци зачестиха произшествията с малки деца в страната – всички знаем за катастрофата на спирка в Пловдив, която осакати 16-годишно момиче, за загиналите деца при катастрофата край Луковит. Целта на този протест, на този Мълчалив поход в различни градове на България, е да се събуди нещо в българина, защото всичко зависи от нас. Всеки е или родител, или има братя и сестри. Ако ние самите не започнем да спазваме правилата, нищо няма да се промени”, коментира пред журналисти Магдалена Юсменова от Сдружение „Зачатие” – Плевен, главен организатор на днешната национална инициатива.

протест деца Градска градина

Протестиращите искат промени в Наказателния кодекс, защото не може човек, отнел живот, да бъде пуснат под домашен арест. „Човекът, който се вряза в спирката в Пловдив, е пуснат срещу гаранция и в момента вече си е в Гърция. Дали може да бъде открит и съден, никой не може да каже. Нелепо е всичко, което се случва. Не може един човешки живот да струва 3 000 лева или 1 000 лева и да няма ефективни присъди или присъдите да са за 3 години, и то в общежития, а не в затвор. В крайна сметка всеки трябва да помисли, че когато сяда зад волана, носи отговорност не само за себе си, но и за всички останали”, добави тя.

протест деца Градска градина

Магдалена даде пример за масово нарушение на правилата с паркирането на превозни средства в парк Кайлъка, който е пешеходна зона. „Нали парковете са за децата, за да се разхождаме? Защо не се спазват знаците? Ако трябва ще се сложат навсякъде кашпи, ако трябва Общината навсякъде да огради”, каза тя и посочи, че превозни средства често могат да бъдат видяни и в Градската градина.

протест деца Градска градина

Протестиращите посочиха, че искат покрай училищата и детските градини да има съответните пътни знаци, а пешеходните пътеки да бъдат маркирани с качествени материали, за да не се заличават след 2 месеца. „На кръстовището на ул. „Дойран” при Регионалния исторически музей маркировка няма, а от там минават ежедневно майки с деца и с детски колички”, даде пример Магдалена и заяви, че общините трябва активно да съдействат за превенцията на пътните инциденти.

протест деца Градска градина

Протестиращите са категорични, че един протест няма как да реши проблемите, но с постоянство нещата ще се променят. „Всичко зависи от нас като граждани на тази страна. Днес ще има протест, утре ще направим Кръгла маса с юристи, ще инициираме законодателни промени. Ще сме постоянни, ще се движим в една посока, за да направим нещо. Тук не трябва да има политически искания, никой политик не трябва да се намесва. Ще го направим за всички деца, защото децата нямат цвят. Те искат само да играят и да са щастливи”, заяви Магдалена Юсменова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...