Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипната епидемия най-вероятно ще подмине Плевен

Грипната епидемия най-вероятно ще подмине Плевен

Няма тенденция за повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип в Плевенско, това обясни за ИнфоПлевен д-р Валентин Цанков, началник отдел Противоепидемичен контрол към Регионална здравна инспекция – Плевен. По негови думи грипната епидемия може да ни подмине, тъй като през последните години тя беше в своя пик. Д-р Цанков обясни, че много от плевенчаните вече са преболедували разпространените тук щамове, което е помогнало да се изгради имунната им система срещу тях. Поставянето навреме на ваксина също е изиграло своята роля и в момента нивата на заболеваемост не дават индикации за грипна епидемия.

През последните две години са обявявани грипни епидемии, но ако ситуацията се задържи така, има реалната вероятност този зимен сезон да се размине без такава, за разочарование на учениците. Причина за увеличаване на болните може да стане популярният вече щам, наричан „Швейцария”, който е от групата А/H3N2/. Това е нов тип грип, към който нямаме изграден имунитет, но той все още не е регистриран в страната. Другите щамове, които циркулират през зимата, са добре познатите свински грип и „Калифорния” и новият „Пукет“, който е от тип В и е малко вероятно да причини епидемия.

Д-р Цанков посочи още, че топлото време също е спомогнало за ниската заболеваемост. При по-ниски температури хората са склонни да се събират в затворени помещения, което е предпоставка за разпространение на грипа и острите респираторни заболявания. Той припомни още, че грипът покосява изведнъж и симптомите са температура, кашлица и общо неразположение. Най-податливи са възрастните хора, хронично болните и малките деца.

Припомняме, че данните на Регионална здравна инспекция – Плевен сочеха, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания през периода 04.01.2016 – 10.01.2016г. за град Плевен е 123,46%00. Тези стойности са далеч от необходимите за обявяване на грипна епидемия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...