Начало / Здравеопазване / Тазгодишната грипна вълна настъпва в края на януари

Тазгодишната грипна вълна настъпва в края на януари

Този сезон грипната вълна се очаква в края на януари и началото на февруари, съобщава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от Mediapool.bg.  „В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари“. Началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна“, заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

Най-вероятните причинители, с които ще се срещаме през този сезон са гриповете H3N2 ”Швейцария”, който е сравнително нов, доказан е 2013 година, а също и Калифорния, Свински грип, ”Пукет”. Кунчев обаче очаква най-разпространен да е именно новият щам ”Швейцария”, тъй като хората все още нямат имунитет срещу него.

Първият доказан случай на грипен вирус в нашата страна е изолиран в средата на декември при дете в София.

Засега единствено Холандия и Швеция отчитат малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното, посочи Кунчев.

Припомняме, че в края на 2015 г. от РЗИ – Плевен отчетоха нормална за сезона заболяемост от грип и ОРЗ в Плевен. През последната седмица от декември заболямостта е била 82.30 на 10 000, срещу 73.53 на 10 000 за предходния период. Това са обичайни за сезона стойности, успокоиха от Инспекцията.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...