Начало / Любопитно / Сложете много ядки на трапезата за Бъдни вечер за изобилна година

Сложете много ядки на трапезата за Бъдни вечер за изобилна година

Традицията повелява на Бъдни вечер ястията на трапезата да са задължително нечетен брой, като те трябва да са най-малко седем. На повечето места техният брой е девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите пък да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.
Освен традиционните ястия като пълнени чушки, сарми, лещена супа и тиквеник, на празничната трапеза трябва да се сложи и мед, за да е сладък животът, лук, за да е много имотът, като люспите му, чесън, за да пази от зли сили, като скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието. Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата. Добре е да се сложат семки – тиквени, слънчогледови и много ядки, за да е плодородна и изобилна годината. По орехите може да се гадае и за здраве и късмет, гласят още народните вярвания. Хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далеч от къщата и домът ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да се поднесе пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена, тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
На Бъдни вечер вечерята започва рано, като най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало. Споделеният трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...