Начало / Култура / Седем обществени библиотеки в Плевенско получават средства за попълване на фондовете си

Седем обществени библиотеки в Плевенско получават средства за попълване на фондовете си

Седем обществени библиотеки от област Плевен ще получат средства за попълване на библиотечните им фондове, информират от пресцентъра на Министерство на културата. В Плевен това са Регионална библиотека „Христо Смирненски“, която ще получи 1 600 лева финансова подкрепа от Министерстовот на културата, НЧ „Лик 1959”, за което са предвидени 369 лева, и НЧ „Съгласие – 1869”, за което са определени 480 лева. Другите финансирани от Министерството читалища са: НЧ „Просвета 1927“ в село Драгаш войвода, община Никопол с финансиране от 394 лева, НЧ „Наука 1905“ в село Комарево в община Долна Митрополия с отпуснати 469 лева, НЧ „Христо Ботев-1925″ в село Беглеж, община Плевен със средства от 480 лева и НЧ „П.Р.Славейков-1926“ в село Староселци, община Искър с  478 лева.

Общият брой на финансираните обществени библиотеки в страната по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ 2015 г., е 216, като средствата са в общ размер на 139 897 лв. С библиотеките, чиито проекти са одобрени, на основание чл. 18 от Правилата предстои да бъдат сключени договори. Същите ще бъдат подписвани след 23 ноември 2015 г.

Програмата продължава изпълнението на основната цел – чрез осигуряване на финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Участието в програмата е на конкурсен принцип, чрез подготовка и защита на проекти, които включват книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители, съобразени с културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва дадената библиотека.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...