Начало / Общество / Няма сигнали за прегрели работници през изминалите дни в Плевен

Няма сигнали за прегрели работници през изминалите дни в Плевен

Няма констатирани нарушения през последните дни, свързани с високите температури на работното място в Плевенско. За това информират от Инспекцията по труда в Плевен. Само за два дни температурите напомниха, че жегите започват и лятото тепърва ще е в разгара си. За съжаление, обаче, не всички имат възможност да са на плажа и да търсят прохлада във водата. Именно затова от Главна инспекция по труда напомнят на работодателите да съобразят режима на работа с високите температури. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия – вятър, висока температура, дъжд и т.н.. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, тип работа, която е по-безопасна при дадени условия, подходящи лични предпазни средства, да осигури помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. Не бива да се пренебрегва и необходимостта от достатъчно количество питейна вода за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма.
Особено уязвими са работещите в областта на строителството и тези, чиито професии налагат полагане на труд на открито. Поради тази причина от Инспекция по труда – Плевен са извършвали проверки през целия месец юни на различни строителни обекти. Там също не са констатирани фрапиращи нарушения, информираха от Инспекцията. Не са подавани и сигнали от служители, които да се оплакват, че работят при неподходящи условия, свързани с твърде високи температури на работното място. Проверките, обаче, тепърва ще продължат, тъй като лятото и жегите едва сега започват.
Ще припомним, че в закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса. В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса. За всички нередности, свързани с неспазване на тези изисквания, могат да бъдат подадени сигнали в Инспекцията по труда, откъдето да бъде извършена проверка.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...