Акценти
Начало / Общество / Цецка Цачева: Проблемът с насилието над жени в България не е никак малък

Цецка Цачева: Проблемът с насилието над жени в България не е никак малък

„Стряскаща е статистиката, с която разполагам. Резултатите от направено европейско проучване за насилието върху жени от Агенцията на Европейския съюз за основните права са меко казано притеснителни“, това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на кръгла маса на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието” днес в Плевен. Според цифрите, които представи Цецка Цачева, 13 млн. жени или 7% от жените на възраст между 18 и 84 години в Европейския съюз, са били жертва на насилие. 3,4 млн. или 2% от жените в същата възрастова група, са били жертва на сексуално насилие през дванадесетте месеца, през които е правено проучването. Председателят на Народното събрание подчерта, че проблемът с физическото, психическото и сексуалното насилие е не по-малък и в България. Това се дължи до голяма степен на следване на един конкретен модел на поведение, който децата унаследяват от своите родители-насилници.
„Насилието е оръжието на слабите хора, а ненасилието е качество на силните личности“, заяви от своя страна кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Той също подчерта колко сериозен е проблемът, засягащ нашето общество ежедневно, но често премълчаван по една или друга причина.
В срещата, която се проведе в зала „Плевен” на Областна администрация и е под патронажа на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, се включиха и Златка Мачева – председател на Сдружение „Център Отворена врата“, началникът на Регионалния инспекторат по образование Албена Тотева, представители на учебни заведения, директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, началникът на полицията Венцислав Катинов, представители на Районната прокуратура, Детска педагогическа стая и на общините в областта и други.
Всички участници в кръглата маса подкрепиха декларация за инициативата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел и нейни колеги от Европейския парламент за обявяване на 2016 г. за Европейска година на борба срещу насилието над жени.

кръгла маса насилие

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...