Акценти
Начало / Култура / Множество награди раздадоха в ХГ „Илия Бешков“ през Нощта на музеите

Множество награди раздадоха в ХГ „Илия Бешков“ през Нощта на музеите

нощ в галерията

За пета поредна година Художествена галерия „Илия Бешков“ се включи в Европейската нощ на музеите и галериите, която тази година е под мотото „Музеите за устойчиво общество“. В рамките на инициативата в изложбените зали бяха представени експозициите: Съвременно българско изкуство – живопис, графика, скулптура, избрано от фондовете на галерията; творби от Деветото международно биенале „Фодар“; Национален детски пленер „Сбъдната приказка“, представен от АИР „Боженци“ и Арт школа „Колорит“; творби от 5-та детска олимпиада по изкуствата САЩ, представена от Фондация „Култура +„ и Арт школа „Колорит“.

нощ в галерията
За доброто настроение на пристигащите се погрижиха музикантите от „Jazz it up“, които посрещаха посетителите още на входа. Освен хубавата музика, в рамките на инициативата бяха раздадени множество награди. Своите отличия получиха участниците в биенале „Фодар“, а в съседна на тях зала ръководителят на Арт школа „Колорит“ Майя Ананиева връчи общо 87 отличия от различни международни конкурси на своите възпитаници. Ананиева обяви и кои са малките художници, заминаващи за Вашингтон. Това са Ина Чулева, Никола Ангелов и Кристина Гечевска. Трите плевенчанчета ще заминат в началото на юли и ще имат възможността да рисуват на поляната пред Белия дом. Те получиха тази привилегия, след като техни творби бяха отличени в Световната детска олимпиада.

нощ в галерията
По време на мероприятието от галерията се похвалиха и с най-новата си придобивка, като призоваха тя да бъде съхранена в този си вид. Това е голям арт графит, изрисуван на външната стена на галерията. Негови автори са  Димитър Механджийски – Stern и Васко Лалов – Dark.

графит галерия

нощ в галерията

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...