Акценти
Начало / Образование / Кабинет по история откриха в СОУ „Анастасия Димитрова“, посветен на патрона на училището

Кабинет по история откриха в СОУ „Анастасия Димитрова“, посветен на патрона на училището

СОУ Анастасия Димитрова 2

Днес в СОУ „Анастасия Димитрова“ с водосвет бе открит кабинет по история, посветен на патрона на училището – създателката на първото девическо училище в България. Откриването на кабинета е свързано с отбелязването на 200-годишнината от рождението на Анастасия Димитрова. Основателката на училището е родена на 12 май 1815 година, а тази година се навършват 174 години от основаването на първата девическа гимназия именно в града ни.

СОУ Анастасия Димитрова

Това е първата от предвидените инициативи, с която училището почита своя патрон. Утре празникът ще бъде отбелязан с концерт в Драматичен театър „Иван Радоев“, който ще протече под надслов „200 години от рождението на Анастасия Димитрова“.

СОУ Анастасия Димитрова 3

Днес на откриването на новия кабинет лично присъства и авторката на книгата „Сън срещу събота“ – Мариана Тинчева Еклесия, в която е събран житейският път на монахинята. Мариана Еклесия е посветила живота си, в изучаване на житейския път на Анастасия Димитрова. Тя подари на училището значка и картичка с лика на основателката на първото девическо училище в България.

СОУ Анастасия Димитрова 1

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...