Акценти
Начало / Любопитно / Международния ден на детската книга празнуваме днес

Международния ден на детската книга празнуваме днес

ден на детската книга2 април е Международен ден на детската книга, който се отбелязва в целия свят от 1967 г. Празникът съвпада с рождения ден на детския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена и в това няма нищо случайно. Роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява – купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер… и разказва собствена история. „Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот“, казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

Решението за обявяването на 2 април за Международен ден на детската книга е взето на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО). Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...