Начало / Общество / Селища в община Гулянци пред реална опасност от наводнения

Селища в община Гулянци пред реална опасност от наводнения

диги гулянциСелищата по поречието на Дунав в района на община Гулянци са изправени пред сериозна опасност от наводнения при пролетното повишаване водите на реката. Създалата се критична ситуация изисква спешни мерки. Това е заявил кметът на община Гулянци  – Лъчезар Яков, по време на проведената  работна среща с директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  – Плевен, комисар Емил Маринов, съобщават от Община Гулянци. Срещата е инициирана от местното ръководство  по повод високите лошото състояние на отводнителните съоръжения по поречието. При извършения оглед на критичните места и на помпените станции и дигите е установено, че  на места диги са подгизнали и нестабилни, а работещите две помпи на „Напоителни системи” ЕАД са недостатъчни за отводняване на териториите край реките. В резултат хиляди декари обработваема земя са под вода.

Още през февруари от Община Гулянци са подали сигнал до областна управа и пожарната за усложнената обстановка по Дунав. В отговор директорът на Областна дирекция ПБЗН се е ангажирал да инициира работна среща по проблема с участието на представители на ОД „Земеделие”, Напоителни системи ЕАД, в качеството си на собственик и ползвател на хидротехническите съоръжения, Басейнова дирекция и РИОСВ, в качеството си на компетентни органи в сферата на водите, представители на общините по поречието. „Надяваме се тази среща да се състои скоро, за да могат да се вземат мерки навреме, преди положението да е станало критично”, е изразил надежда кметът на Гулянци.

Особено тревожна е ситуацията в селата Дъбован и Загражден. През последните 10 години само два пъти са правени акции за почистване, тампониране и насипване на дигите в критичните участъци, въпреки сигналите на  кметовете на двете селища и настояването им за конкретни мерки за овладяване на предаварийната обстановка по поречието на река Дунав. В момента дигите и от двете страни отново са обрасли с растителност, съоръжението е прокопано от животни, има слягане от нерегламентираното движение на превозни средства по билото. Все още не са изпълнени предписанията   към „Напоителни системи” ЕАД за ремонтни дейности на помпената станция, почистване на каналите, короните и откосите на дигите, дадени по разпореждане на областния управител още през октомври 2014 г.

По думите на кмета  Лъчезар Яков за овладяването на ситуацията ще е необходим огромен финансов ресурс и специализирани дейности, които са в компетенциите и правомощията на държавните структури.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...