Начало / Култура / Плевенчанката Василена Серафимова за първи път внесе звук на маримба в “Les Victoires” – френските награди “Грами”

Плевенчанката Василена Серафимова за първи път внесе звук на маримба в “Les Victoires” – френските награди “Грами”

Василена Серафимова и Тома Енко

Едно от най-престижните събития в областта на класическата музика  – ежегодната церемония “Les Victoires de la Musique Classique 2015” (“Победите на класическата музика” на български), се проведе на 2 февруари  в град Лил, Франция. Тази година в музикалното събитие, което е френският вариант на наградите „Грами”,  има много силно българско присъствие с плевенски акцент – на церемонията за обявяване на носителите на награди в различните категории сред поканените звезди са Василена Серафимова (маримба) и изгряващата световна оперна прима Соня Йончева (сопрано). Впечатляващо е, че за първи път на сцената на това престижно музикално събитие звучи маримба и то в изпълнение на плевенчанката Василена Серафимова.

“Les Victoires de la Musique Classique 2015” се проведе в невероятната концертна зала “Новият век”. Само за няколко часа концертната зала, в която репетира и изнася концерти симфоничният оркестър на град Лил с главен диригент Маестро Жан-Клод Казадсю, е преобразена за излъчването по телевизията на церемонията.  Всяка година “Les Victoires” връчва награди в три области: класическа музика, джаз и вариете.

„Каймакът” на френските класически музиканти са номинирани в различните категории на 22-рите “Les Victoires”, като “Откритие – солист инструменталист”, “Солист инструменталист”, “Оперен артист”, “Откритие – оперен артист”, “Композитор”. Победители в тези категории в изброения по-горе ред са: Едгар Моро (виолончело), Сабин Девийл, Жан Рондо, Сирил Дюбоа, Гийом Конесон.

Сред поканените за церемонията артисти, освен  Соня Йончева и Василена Серафимова, са още  Филип Жаруски, Квартет “Ебен”, Ришард Галиано, Теди Папаврами, Рафаел Север, Жонас Кофман, Тома Енко, Ансамбъл “Френските виолончелисти” и Симфоничния оркестър на Лил под палката на Жан-Клод Казадсю и младият диригент Максим Паскал.

Василена Серафимова Тома Енко

Василена Серафимова излиза на сцената заедно с пианиста Тома Енко, когото плевенската публика има удоволствието да слуша по време на Международния фестивал на маримба и ударни инструменти. Ето какво сподели тя за това свое участие: „За първи път имах щастието да свиря на живо заедно с Тома Енко по френската телевизия „Франс 3” в една толкова престижна емисия. Преживяването беше интензивно, кратко, силно емоционално. Знаех, че нямаме право на грешка, че милиони френски зрители ни гледат, че в залата е министърът на културата, директорът на Юниверсал мюзик, всички музикални агенции… Знаех, че нашата транскрипция на Сонатата за две пиана в ре мажор от Моцарт ще плени класическите музиканти (https://www.youtube.com/watch?v=0UdutWLh8Pk). Но знаех също така, че и най-малката грешка няма да ни бъде простена!”

Представянето им е прекрасно и получава заслужено одобрение.

А Василена споделя още, че за нея е „невероятно голяма чест и радост” фактът, че с нейното участие в “Les Victoires” се свързва първата поява на маримбата в тази емисия, която съществува от 1985г. „За мен, като гост музикант, това беше една голяма победа за перкусионистите – един от нашите инструменти най-накрая беше поставен на същия подиум като пианото, цигулката, виолончелото, струнния квартет, кларинета… Едно голямо благодаря на всички, които ни подкрепиха и бяха до нас през последните години. Благодарение на вашата вяра в нас, ние също имахме вяра и сили да продължаваме напред”, подчерта Василена Серафимова.

Снимки: Фейсбук

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...