Начало / Култура / Показват в Лувъра Вълчитрънското съкровище

Показват в Лувъра Вълчитрънското съкровище

археологът Петър Бънов пред копието на Вълчитрънското съкровище

Златното тракийско съкровище, открито през 1925 г. в нива край плевенското село Вълчитрън, ще бъде включено в експозиция „Епопея на тракийските царе”, която ще бъде представена в Лувъра в Париж.  Експозицията ще бъде открита на 15 април 2015 г.

Българската експозиция съдържа 1628 артефакта от 17 български музея и е най-значимата чуждестранна изложба за световния музей за тази година. Представянето на страната ни стана възможно благодарение на подписаното на 31 януари 2012 г. от министър Вежди Рашидов и ръководството на Музея петгодишно Споразумение между България и Лувъра.
Вълчитрънско съкровищеВълчитрънското съкровище е намерено случайно от двама братя докато копали лозето си. То е най-голямото златно съкровище, познато на българската археология – 12,5 килограма чисто злато с естествени примеси от сребро, мед и желязо. Състои се от 13 предмета, между които  купа със силно издължени и извити настрана дръжки с тегло от 4,5 килограма чисто злато. Особено любопитен е  трилистен съд, съставен от три бадемовидни тела, свързани помежду си с тръбички и обща тройно разклонена дръжка, така че да образува система от скачени съдове.

Декорацията на съдовете е сравнително бедна.

Предполага се, че съдовете са били използвали за религиозни ритуали, изпълнявани от тракийските царе-жреци.

Съкровището се съхранява в Археологическия музей в София, негово копие – в Регионалния исторически музей в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...