Акценти
Начало / Здравеопазване / РЗИ ще предоставя пълна информация за готовността на ТЕЛК да започнат работа по новите правила

РЗИ ще предоставя пълна информация за готовността на ТЕЛК да започнат работа по новите правила

лекарВъв връзка с постъпили сигнали относно прилагането на  новите облекчени разпоредби за освидетелстване и преосвидетелстване на лицата с трайна неработоспособност от съществуващите общи ТЕЛК, а не от специализираните експертни лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания, които се закриват, от Министерство на здравеопазването гарантират, че е създадена организация, за да няма затруднения за пациентите.

В едномесечен срок (от 15 юли до 15 август 2014 г.)  преписките, образувани по заявления за освидетелстване/преосвидетелстване, които не са приключени от специализираните ТЕЛК по очни, белодробни и психични заболявания, ще се предават на регионалната картотека на медицинската експертиза /РКМЕ/ към Регионалната здравна инспекция по местоживеенето на пациента.

 На лицата се определят нови дати, по реда на постъпване на документите им, като се уведомяват за това.Създадената организация предвижда създаването на служебна процедура без участието на пациентите.

Реорганизация на работата на медицинската експертиза се извършва в периода на редовните годишни отпуски на ТЕЛК (до края на месец август), като по този начин няма да се допуснат затруднение и забавяне в обслужването на пациентите, заявяват от здравното министерство.

Министерство на здравеопазването е постигнало споразумение и с НОИ издадените след влизане в сила на новата разпоредба решения от Специализираните експертни лекарски комисии по очни, белодробни и психични заболявания, до закриването им в предвидените срокове да бъдат считани за законосъобразни актове и ще осигуряват всички законови права на пациентите, касаещи медицинската експертиза.

Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е издал разпораждане, според което РЗИ следва да предоставят пълна информация за готовността на ТЕЛК по места да започнат работа по новите правила.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...