Акценти
Начало / Крими / Поредна жертва на телефонни измамници „изгоря” с 1 000 евро

Поредна жертва на телефонни измамници „изгоря” с 1 000 евро

телефон64-годишна жена  от Плевен се раздели с 1000 евро, след като се поддаде на внушенията на телефонни измамници. Случката е станала около 16 часа на 31 юли, съобщават от пресцентъра на полицията в Плевен.. Час по-късно, когато осъзнала че е измамена, жената е подала сигнал на тел. 112. Сигналът е приет в Първо РПУ – Плевен. Потърпевшата обяснила, че е получила обаждане на домашния телефон, като е била въведена в заблуждение, че разговаря с дъщеря си от град Варна. Измамниците й внушили, че в резултат на трудова злополука дъщерята е със счупен и се нуждае от парична помощ за предстояща незабавна ортопедична операция. Поискана е сума  от 8 хиляди лева, като в разговора 64-годишната е конкретизирала, че разполага само с 1000 евро. Телефонният разговор е продължил около 20 минути, като потърпевшата е била инструктирана да предаде парите на входната врата на жилищния блок на непознат. Жената е предала плик, в който била поставила сумата от 1000 евро в банкноти от 100 евро и  50 евро.  По случая е образувано досъдебно производство. Полицията работи за установяване и задържане на измамника.

Криминалистите предупреждават гражданите на областта, да не се доверяват и да не предават пари на непознати хора. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Използват различни сценарии – измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им. Съобщават, че синът или дъщерята на събеседника са претърпели катастрофа, налага се лечение и спешно трябват пари. Мошениците  проточват разговора по телефона до момента, в който пристигне посредник да прибере сумата. Целта е жертвата да не може да се свърже с близките си или да позвъни на тел.112.

Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или да предават документи на обаждащите се без установена със сигурност самоличност.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...