Начало / Любопитно / Актьорът Том Круз е роден на 3 юли

Актьорът Том Круз е роден на 3 юли

 Том Круз

Том Круз с рождено име Томас Круз Мейпотър IV е американски актьор и продуцент, смятан за една от най-големите филмови звезди в наши дни. Роден е в Сиракюз, САЩ, на 3 юни през 1962 г. Той три сестри и през детските му години неговото семейство често пътува. Още преди да навърши 15, той сменя повече от 10 училища в САЩ и Канада. Когато е на 14 години семейството му, се заселва за постоянно в Ню Джърси.

През гимназиалните си години Том постъпва в семинария с идеята да учи за свещеник, но влечението му към актьорската професия го кара да изостави това начинание. След като завършва гимназия, той се премества в Ню Йорк, за да работи като актьор.

Първата си роля в киното Том Круз получава през 1981 г., където играе периферен персонаж. Играта му във филма е харесана от публиката. През следващите години Том Круз получава роли в няколко големи филма – „Топ гън“ (1986), „Цветът на парите“ (1986), „Рейнман“ (1988), „Роден на четвърти юли“ и други. След тези свои изяви Круз се превръща в един от известните на публиката актьори, което му помага да получи роли във филми като „Интервю с вампир“ (1994) и „Невъзможна мисия“ (1996), които му носят голям успех.

През 1996 г. Том Круз участва във филма „Джери Магуайър“, за който е номиниран за награда Оскар в категорията най-добър актьор. С филмите, в които участва през 90-те години, Том поставя рекорд като става първият актьор в света, участвал последователно в пет филма с приходи над 100 милиона долара – “Доблестни мъже” (1992), “Фирмата” (1993), “Интервю с вампир” (1994), “Невъзможна мисия” (1996) и “Джери Магуайър”.

От католическата вяра се отказа публично през 1990 г. и приема сциентологията (Църква на сциентологията), към която принадлежи и първата му съпруга Мими Роджърс. Техният брак е сключен през 1987 г., а през 1990 г. е разтрогнат.

От 1990 г. до 2001 г. Том Круз е женен за Никол Кидман, с която се запознават на снимачната площадка на филма „Дни на грохот“. Впоследствие съпрузите осиновяват две деца – Изабела Джейн и Антъни Конър. Том Круз подава молба за развод с Никол Кидман три дни преди 10-годишнината от брака им. Съгласно американското законодателство, след навършване на 10 години от брака при развод бившият съпруг се задължава да изплаща доживотна издръжка на съпругата. В този момент Кидман е бременна в третия месец и малко по-късно пометва.

След вторият си развод актьорът има тригодишна връзка с друга актриса – Пенелопе Крус, с която се разделят през 2004 г. През 2005 г. се запознава с друга своя колежка – Кейти Холмс. Младата актриса е известна най-вече от сериала „Кръгът на Доусън“ и филмите „Момчета-чудо“ и „Партито на Ейприл“. На 17 юни 2005 г. 44-годишният актьор прави предложение за брак на 27-годишната Кейти на върха на Айфеловата кула в Париж. На 18 април 2006 г. се ражда първото и за двамата актьори дете, което те кръщават Сури.

Том Круз е обявен от списание Форбс за най-влиятелната фигура в шоубизнеса за 2005 г.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...