Начало / Любопитно / Скаути от Белгия и Русия ще предават знанията си на плевенски деца

Скаути от Белгия и Русия ще предават знанията си на плевенски деца

скаути белгия русия

Скаути от Белгия и Русия са на едноседмичен лагер в хижа „Среброструй” край Плевен. Днес те започнаха занимания пред Центъра за работа с деца, като се включиха в Летните ваканционни дни, организирани от центъра. Идеята е чрез игри и забавни упражнения да предадат част от знанията и уменията си на плевенските деца, а така се надяваме да привлекат и нови попълнения за скаутската организация в града, обясни Линка Михова, клубен водач на скаутски клуб „Лъвче” в Плевен, който е домакин на гостуващите скаути.

скаути русия

Заниманията пред Центъра за работа с деца ще бъдат всеки ден от 9.30 до 12 часа до петък, включително. След което скаутите от Русия, които са на възраст до 13 години, ще заминат за няколкодневен престой в Байкал. Там ще имат възможност да упражнят уменията си в управление на лодки и за оцеляване край реката. Програмата им ще продължи с поход в Рила, научихме от техния ръководител Олег Каменски. А 13-годишният Симеон от Москва допълни, че тук се чувстват много добре  и са възхитени от природата ни. Руските скаути бързо се ориентираха в обстановката и веднага привлякоха съмишленици за първата им игра, в която се изискваше сила и съобразителност.

скаути белгия плевен

Скаутите от Белгия са в България със специална мисия – помощ за изграждането на националния център на скаутите в Бохотската гора. През зимата те са събирали средства, с които да подпомогнат финансово изграждането на базата. Но вече са взели решение част от събраната сума да бъде предоставена на пострадалите от наводненията във Варна и Добрич, обясни Линка Михова. А в следобедните часове в дните до края на тази седмица, те ще започнат разчистването на лагера в Бохотската гора. За  събота и неделя домакините са им подготвили приятна изненада – посещение на Крушунските водопади. После белгийците заминават за пострадалите от наводнението райони, за да се включат в разчистването.

скаути плевен

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...