Начало / Любопитно / Бойко Борисов навърши 55

Бойко Борисов навърши 55

Бойко Борисов

Настоящият лидер на ГЕРБ и бивш министър-председател, столичен кмет и главен секретар на МВР Бойко Борисов навършва днес 55 години. Той предизвиква полярни мнения, но едно е безспорно – цветистият език му език и умението да оставя след себе си свежи и паметни фрази, преповтаряни многократно от негови симпатизанти и опоненти. Борисов изгражда неподражаем стил на поведение и политическо говорене.

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Баща му, Методи Борисов, e служител на Софийско градско управление – МВР, а майка му, Венета Борисова, е начална учителка в Банкя.

Сестра му, Красимира Иванова, е лекар-педиатър в ІІІ АГ-болница, Княжево. Борисов завършва средно образование в Банкя. Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 г.

През 1977 г. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но e пренасочен и приет във факултет „Противопожарна охрана“ с оглед миналото на дядо му – разстрелян от комунистите през септември 1944 г. През 1982 г. Борисов се дипломира като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ с чин лейтенант.

През 1982 г. инж. Бойко Борисов постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно е командир на рота. Впоследствие е преназначен в Централно управление на противопожарната охрана. По време на т.нар. възродителен процес е назначен през лятото на 1989 г. за командир на батальон за охрана на селскостопански обекти и оказване на помощ по прибиране на реколтата в Дулово и Каолиново след масовите изселвания на местните жители в Турция.

 От 1985 до 1990 г. Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност на МВР. Защитава дисертация на тема “Психо-физическата подготовка на оперативния състав” и му е присъдена н. с. “доктор”.

След 1978 г. Бойко Борисов е активен състезател по карате – притежава 7-ми дан, черен пояс. През 1991 г. основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на известни личности като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. „Ипон-1“ е сред най-големите охранителни фирми в страната, членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а Бойко Борисов е персонален член на организацията.

През 2001 година с указ на президента е назначен на длъжност „Главен секретар на МВР“ и е повишен в звание „полковник“ от МВР. В началото на 2002 г. с президентски указ му е присвоено званието „генерал-майор“, а през 2004 г. е удостоен със званието „генерал-лейтенант“. При напускането на МВР през 2005 г. Борисов е о.р. ген. лейт. инж. д-р Бойко Борисов.

На Парламентарните избори в България 2005 Борисов е кандидат за народен представител в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Борисов обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, което напуска през септември, след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните кметски избори в София и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като столичен кмет на 10 ноември 2005 г. В началото на април 2006 г. е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ – ГЕРБ. На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБ, която е оглавена от близкия до него Цветан Цветанов, работил като негов заместник в системата на МВР, а после – в Столичната община.

В редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 г. Бойко Борисов печели на първи тур с 53,4% четиригодишен мандат за кмет на София. На 5 юли 2009 г. ГЕРБ печелят парламентарните избори с около 40% от гласовете, повече от два пъти от резултатите на Коалиция за България, оглавявана от Българската социалистическа партия. ГЕРБ има 116 депутати в парламента.

На 27 юли 2009 Борисов става министър-председател на Република България. През февруари 2013 година подава оставка след серия улични протести в страната.

На предсрочните избори през 2013 година той става депутат в 42-рото Народно събрание. Председател е на парламентарната група на ГЕРБ. На 23 май 2013 година получава мандат за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев, но той връща мандата за кабинет, тъй като няма мнозинство в парламента, въпреки че ГЕРБ е първа политическа сила.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...