Акценти
Начало / Култура / Унгарски китарист с майсторски клас в Плевен

Унгарски китарист с майсторски клас в Плевен

Майсторски клас по китара и концерт ще направи в Плевен унгарският китарист и продуцент Шандор Мещер.

На 20 април Мещер ще се срещне с учениците на НУИ „Панайот Пипков” в Плевен, а от 18 часа в концертната зала на училището унгарският китарист ще изнесе концерт.

През 1994 г. Шандор Мещер с артистичен псевдоним MS3 е принуден да остави за дълго китарата заради тежко професионално заболяване. През 10-те години, в които не свири, Мещер учи композиране и разработва нов музикален софтуер, дигитална импровизация – Digimpro. След като се възстановява, Шандор Мещер отново започва да изнася концерти. Соловият му репертоар обхваща музиката на близо 600 години – от Ренесанса до наши дни.

От 2005 г. досега Шандор Мещер е изнесъл безброй концерти в Унгария и чужбина. Участвал е в две поредици с името “150 концерта”. От 2009 г. Шандор Мещер – MS3 прави турнета в много страни по света – Португалия, Румъния, САЩ, Италия, Мароко, Израел, Словакия.

През миналата година той изнася поредица от концерти под наслов „Бакфарк-Барток”  в няколко държави. Провокиран от успеха на тези концерти, тази година Мещер прави пролетно турне в България, Румъния и Мароко с подобен репертоар. Първият концерт на китариста в България беше на 17 април в София. Следващите ще са в Пловдив, Кюстендил, Плевен и Русе.

Гостуването на унгарския китарист в Плевен се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт и НУИ „Панайот Пипков”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...