Акценти
Начало / Любопитно / Именник извади кръста от студените води на река Вит край Ясен

Именник извади кръста от студените води на река Вит край Ясен

Богоявление

28-годишният Богдан Митев от Левски е щастривецът, който пръв стигна до кръста в студените води на река Вит в тазгодишния Богоявленски ритуал. Край моста на река Вит до село Ясен се бяха събрали стотина любопитни, които очакваха с интерес ритуалът за хвърлянето на кръста.

След богоявленския водосвет, отслужен от отец Антоний, 17 смелчаци се спуснаха да извадят дървения кръст от реката. Най-бърз се оказа Богдан, който за втори път участва в този ритуал, но за първи път успява да извади кръста. Младият мъж беше благословен от отец Антоний, а от Община Плевен мъжът получи и парична награда от 250 лв.

За себе си Богдан пожела преди всичко здраве, а на всички останали – да са добри и да се събират все за такива хубави поводи, като ваденето на кръста на Богоявление. Богдан посвети успеха си и на именния си ден.

IMG_0056

Сред смелчаците, които се ключиха в богоявленския ритуал, беше и 9-годишният Мартин Лазаров, ученик в Езиковата гимназия в Плевен. Редом до него в реката влезе и най-възрастният участник – 49-годишният Лъчезар Захариев от Плевен.. Отдавна имам желание да направя това нещо, но все не можех да отделя време и днес реших, че задължително трябва да се преборя с младите момчета за кръста, сподели Лъчезар.  И в интерес на истината малко му остана да вдигне като победител богоявленския кръст.

IMG_0055

Организатор на Богоявленския ритуал беше Община Плевен. На ритуалното хвърляне на кръста присъстваха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-кметът на Общината арх. Трифон Иванов, секретарят на Общината Бранимир Мирчев, депутатът Владислав Николов, гл.секретар на Област Плевен Емил Димитров.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...