Акценти
Начало / Общество / За голям граждански съвет се отваря Реформаторският блок

За голям граждански съвет се отваря Реформаторският блок

Реформаторският блок се отваря за голям гражданския съвет, в който ще влизат общественици и неправителствени организации за пренаписване на обществения договор и рестарт на демокрацията. Това стана ясно днес от срещата на лидерите на петте формации в Реформаторския блок и част от университетските преподаватели, които миналия петък излязоха с открито писмо към партиите да се отворят за диалог с гражданите.

„Нашето предложение  към Реформаторския блок е да бъде учреден граждански съвет, в който да участват и да търсят единодействие и граждани. Трябва да се опитаме да създадем едно могъщо обединение, което по-късно да се превърне в основа на  едно реформаторско управление“, призова в началото на срещата проф. Михаил Неделчев, почетен професор от Нов български университет.

„Правим политическа иновация“, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя беше категорична, че отдавна е дошло време, в което партиите трябва да остъпят една крачка назад, за да пуснат гражданите във формулирането на политическите решения. „Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира“, посочи тя.

„Всички сме активни участници в протестите. Желанието ни е цялата тази енергия, която се разгръща по площадите да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление“, коментира проф. Михаил Неделчев.

Освен него на срещата присъстваха и проф. Божидар Кунчев – литературовед, преподавател в Су , д-р Атанас Славов -конституционалист, преподавател в СУ, проф. Тодор Танев – политолог, преподавател в СУ и Димитър Бочев – писател и политически имигрант. Те изразиха радост, че граждани и политици могат да говорят на езин език и обясниха, че са се обърнали към Реформаторския блок, заради споделената ценност за демафиотизиране на държавата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...